2009.12.30. 21:06| Szerző: zoldadmin

 

Karácsonyi naplózás az FMK-ban
 
A Modern Art Orchestra (MAO) előadásában rendhagyó és az átlagos jazz kínálattól eltérő karácsonyi koncertet szerveztek a Ferencvárosi Művelődési Központban. Az esti műsor keretében nem a big band irodalom jól ismert karácsonyi klasszikusaira (Gingle Bells stb.) koncentráltak, hanem egy a jazz műfajában teljesen újnak és formabontónak számító párosítást, kompozíciót adott elő a zenekar.
 

 
A műsor első felében az együttes muzsikisainak karácsonyi hangulatú vagy címadású saját szerzeményeit hallhattuk. Ezt követően jött a Karácsonyi Napló, amelyben egy töprengő apa meséli el a karácsonyi készülődéssel kapcsolatos szorongásait-zenei kísérettel. A Névtelen Apa (amelyben sok ünnepi depresszióban szenvedő családfőre ráismerhetünk) kicsit kesernyés és finoman ironikus hangnemben ecseteli a decemberi készülődést és annak minden kórokozót überelő vásárlási lázát-amelyet csak az otthonok bezárt ajtói és lezárt tévéi tudnak enyhíteni. Már-már mi is elszontyolódnánk, de a külvilág minden örültsége ellenére végül meglepően jól sikerül a családi karácsony. Annak ellenére, hogy apánk bátran és kellő undorral rámutat, hogy a korábban vallási és családi ünnepből puszta vásárlásmánia és formaság lett-a Karácsonyi Napló pozitívan zárul és még az angyal is megjelenik. Kávécsészével csilingelve. December 24-re helyreál a világ kibillent rendje és az otthon melegében, a karácsonyfa mellett újra elkezdenek beszélgetni a családtagok. A Karácsonyi Napló nem egy klasszikus történet, ódon mese leporolva, hanem mind szerzőit (zene: Fekete Kovács Kornél, szöveg: Hegyi György), mind témáját tekintve teljesen friss és aktuális. Nagyszerű és bátor újításnak számít a jazzben, ugyanis próza (az apa monológja) és zene (Modern Art Orchestra és Fekete Kovács Kornél szólói) keverednek benne, ezáltal néha zaklatott, néha kifejezetten idilli karácsonyi hangulatot kölcsönözve a darabnak.
 

 
A zenekar koncertjének végén –annak ellenére, hogy a jazz nem egy közönség-énekeltetős műfaj- közösen zendítettünk rá a „Hull a pelyhes fehér hóra”, amely a nemrég hazánkban állomásozó Mikulásra emlékeztetett. Az estébe nyúló, de minden színpadiasság és ünnepi dísz ellenére is emelkedett hangulatú koncert után Fekete Kovács Kornéllal, a MAO vezetőjével beszélgettünk:
 
„Karácsony tájékán nagy divat elővenni az ünnepi örökzöldeket, ahogyan mi is tettük évekig. Aztán megfogalmazódott bennem, hogy „hagyni kéne már ezeket az unalomig ismételt műveket! Kellene egy aktuális karácsonyi darab, amely nem sablonokat vonultat fel, de mégis benne van az ünnep hangulata.” Mikor a Modern Art Orchestra (MAO) 2005-ben megalakult és a Thália Színházban bemutatkozó koncertet adhattunk-Hegyi György barátommal megírtuk a Karácsonyi Naplót.
-Kicsit szomorkás és kiábrándult a darab. Nem féltek a karácsonyi klisékhez szokott társadalom megrökönyödésétől, az ellaposodott ünneppel való szembesítés miatti haragtól?
-Az egész darab konklúziója és végkicsengése alapvetően pozitív, a helyére szerettük volna tenni a dolgokat és felhívni a figyelmet az ünnep lényegére: van 3 nap, amikor együtt lehet a család és megfoghatjuk egymás kezét.
Kép 
 -A jazz és a próza vegyítése mennyire jellemző?
-Formabontó kezdeményezés, azonban zenekarunk alapvető céljai között szerepel a különböző művészeti formák ötvözése és közös bemutatása. A Karácsonyi Napló megszerkesztése nagyon érdekes élmény volt. Tudni kell, hogy az írók, költők irigylik a zenészeket, ugyanis a zene sokkal szabadabb és absztraktabb kifejezési módot tesz lehetővé. A Napló elkészítése során össze kellett hangolnunk zenét és szavakat, minden egyes szóra és annak hangulatára odafigyelve.
-Hogyan komponálták meg ezt a kétlaki művet: párhuzamosan írtak zenét és szöveget, vagy az egyikhez szerezték a másikat?
-Nagyon ideális alkotási folyamat volt, míg Gyuri írta a szöveget, én a komputerem és a zongorám előtt ülve „harmóniákat fogdostam”.
-A szöveget is együtt írták?
-Igen és nem probléma mentesen: volt amikor hosszú napokig rágódtunk egy-egy mondaton, barátilag vitatkozva és próbálva meggyőzni egymást.
-A közönség hogy fogadta ezt a rendhagyó összeállítást?
-Úgy gondolom, hogy a Karácsonyi Napló elérte hatását és mind a szöveg, mind a zene ünnepi hangulatba hozza az embert. Nem akartunk túlzottan művészkedők lenni, inkább atmoszférát szerettünk volna teremteni.
-Hogyan fogja tölteni a karácsonyt és ünnepük mennyiben hasonlít, különbözik a Karácsonyi Naplóban leírtaktól?
 
Kép
 -Pont olyan és az, amilyenre a Karácsonyra Naplónk felhív. Nagy hatással van ránk a külvilág, fel sem kell kapcsolni a rádiót vagy tévét, elég kimenni az utcára, ahol a plakátokról üvöltenek ránk a karácsonyi hirdetések... Nagyon nehéz ellenállni ennek a kísértésnek, de családommal jó ideje meghitten és együtt töltjük az ünnepet.
-Hol lehet hallani, megtalálni zenekarukat?
-Legközelebb december 19-én játsszunk a Magyar Rádió 6-os stúdiójában, ahol klasszikus szerzők és a zenekarban helyet foglaló zenészek-zeneszerzők darabjait fogjuk előadni. Emellett a közelgő ünnepre való tekintettel a Karácsonyi Napló egy részletét is életre fogjuk kelteni. Emellett a Take5 jazz klubban szoktunk fellépni, koncertjeinkről bővebb információ a www.mao.hu honlapon olvasható.
 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr421633763

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása