2010.01.30. 17:30| Szerző: zoldadmin1

 
Fergetes koncertet adott a Cherwood Zenekar a Ferencvárosi Művelődési Központban (FMK). 
A csípős, fagyos és kifejezetten ellenszenves január végi estén alig poroszkált valaki a Haller utcán, még a hóban máskor lelkesen fürdőző és elégedetten kerregő varjaknak is nyoma veszett (vagy emigráltak, vagy levadászták és megették őket).
 
 
 
Az este nyolcra meghirdetett koncertre először még csak szállingóztak a (hó)emberek, végül ha nem is tömegekkel, de megtelt a terem. A produkciónak komoly kétségekkel vágtam neki: a rivaldafényből kikerült Cher számai vajon még ma is vonzzák a közönséget...? A cseroki-indián apától és örmény anyától származó sztár ma már nyugdíjas korban van. „Frissnyugdíjas”, aki olyan jól néz ki, hogy sok önkéntes unoka jelentkezne hozzá örökbefogadásra. Mindmáig lendületes és vadóc nő, aki képtelen megöregedni-hatalmas energiával és szexuális kisugárzással mozog és énekel. Szerelmes dalaival hosszú évtizedekig elbűvölte a világot. Karrierje során bezsebelt minden elképzelhető filmes, zenei és televíziós díjat Emmy-től Oscarig. Volt showman és játszott a Brodwayen is. 270 millió eladott lemezével a világ egyik legsikeresebb zenésze, aki karrierje kezdetén inkább Amerikában, míg később a Vén Európában és Angliában volt népszerű. Egy átlag nőhöz képest is sokoldalú és változékony, volt pop, rock periódusa, szóló és koncert fellépése.

 

A Cherwood énekesnője Tárnok Marika egymagában is elvitte volna az estét. Látszott rajta: tényleg élvezi „munkáját”, pajkos és gondolatébresztő mozdulatok közepette vidáman énekelt és folyamatosan szemezett közönségével. Tárnok Marika nemcsak csinos (nem tipikus Barbie-lány, inkább egyedi és karakteres szépség), hanem még jó hangja is van... És ezt láthatóan tudja is magáról. Nagyon akar hasonlítani Cher-hez, pedig nincs szüksége maszkra: szerethető és tehetséges jelenség. A jó értelemben vett hangulatkeltésben nagy szerepet játszott Kovács Sanya és Jenee Mike (gitár) és Szűcs Tomi (dobos). Mindketten profi, harcedzett muzsikusok.  

„FMK Love Cher”, nekem legalábbis ez jött le az „emlékkoncert” fogadtatásából. (Csak azt nem értetettem, miért nevezték emlékkoncertnek, amikor Cher még él? Vagy aki megöregedett, az már csak emlék...?) Ferencváros népe rámozdult a modern plasztikának és permanens jómódnak köszönhetően mindmáig csinos és népszerű énekesnő számaira.                 

Igen vegyes és szórakoztató közönség vonult fel, a 70 éves és nettó 100 kilós, mackós bácsikáktól kezdve a kapucnis helyi vagányokig. Nem is beszélve a hölgyekről, az egy főre jutó csinos lányok aránya feltűnően magas volt. Nem őszülő pulikkal, meg Hortobágy fröccsöntött, muzeális ostorral csettintgető műparasztjaival, hanem velük: a felülmúlhatatlan magyar nőkkel kéne ország-imázsolnunk magunkat! Ők tényleg Hungaricumot jelentenek-férjeiknek és hódolóiknak egyaránt. A szemfülesebb és facér (vagy legalábbis ezen estén barátnő-mentesen érkező) fiúk rögtön ráhajtottak a szép számú szinglicsapatra, akikkel az import német sörök Plusz-erejétől felvértezve együtt csápoltak. (Kivéve, akiket lekoptattak.)

 

 A rövid koncert első blokkjában Cher ismert és kevésbe ismert számaiból válogattak, aztán egy másik sztár mami, Tina Turner és a Roxette zenekar szerzeményeit vették elő. Pia és egyéb hangulatjavító szerek nélkül is hamar felpörgött a hangulat. Néhány doboz, asztalra kitett sör képezte a rendezvény alkoholkészletét, bár a többség semmit sem ivott. A Cherwood Zenekarhoz nem is kell, előadásuk anélkül is élvezhető.

Az angol nyelvű és szép kiejtéssel előadott számok is sikert arattak, de igazán nem tudott velük mit kezdeni a közönség. A nagy slágereken kívül nem fogta meg őket az idegen nyelvű és sokak számára érthetetlen szöveg. A legnagyobb sikert a Neoton „Nyár van...” című száma aratta, amely a kinti hidegre tekintettel jó kommunikációs és humorérzékkel lett kiválasztva.

 
Szilágyi Iván Péter
 

Hangulatjavításként mellékeljük a Nyár van című számot:

 

Címkék: tánc kultura fmk  |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr441715185

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása