2010.10.14. 17:13| Szerző: ivan1982

Ferencváros politikai földindulása és erőviszonyai jól szemléltetik az országos helyzetet. Túlszaporodott narancsfák egy maroknyi, hitelből összekuporgatott orosz műtrágyára.

A kampány során adva volt egy helyi szinten ismert, népszerű és folyamatosan újraválasztott polgármester: Gegesy Ferenc, akinek csak egy szépséghibája volt: nem Fideszes. Meg is kapta érte a magáét (hiába folytattak az őt támogató Ferencvárosi Lokálpatrióták erős és aktív online, írott és kitelepülős kampányt):

Dr. Bácskai János

FIDESZ
KDNP

8 396

46,02

2

Dr. Gegesy Ferenc

FLE

7 184

39,38

3

Pál Tibor

MSZP

2 663

14,60

Ferencvárosban is teljesen felborultak a politikai erőviszonyok. Szinte teljesen felszívódott a kerületben korábban meghatározó erőnek számító MSZP-még hagyományos fellegvárukban, a József Attila-lakótelepen is összecsuklottak. Miközben előretört a Fidesz. Nem kicsit, nagyon. 

A verhetetlennek számító Hidasi Gyula (MSZP) egyéni választókerülete kivételével mindenhonnan Fidesz-KDNP-s jelöltek kerültek be. Bácskai János személyében új polgármestere és mögötte stabil többsége van a kerületi Fidesznek. Koalícióra, külső támogatókra nem szorulnak, ennek ellenére Bácskai János hangsúlyozza: az együttműködésben hisznek és számítanak a többi párt képviselőinek véleményére. Lovagias, elegáns gesztus-reméljük nyitottságát osztják párttársai is.

A 18 tagú képviselőtestület második "ereje" az MSZP lett, kínkeservvel és erős kampánnyal is csak 3 képviselőjük jutott be. Míg a Gegesy Ferencet támogató Ferencvárosi Lokálpatrióták (FLE), a Jobbik és az LMP egy-egy képviselőnyi szavazatott gyűjtött össze. Egyikük jelöltje sem nyert egyéniben, csak a kompenzációs listára, a töredékszavazatokra számíthattak.

A szavazatok száma szerint tehát az MSZP a második legerősebb párt a kerületben, polgármesterjelöltjük Pál Tibor országgyűlési képviselő azonban óriásit bukott, még a győzelem közelébe sem jutott. Jócskán lemaradt a Lokálpatrióták által támogatott Gegesy Ferenc mögött. Az FLE jelöltjei számos egyéni körzetben is megelőzték a szocikat, helyi ismertségük és Gegesy Ferenc ajánlása miatt.

Ferencváros tehát választott, hogy ki nyert, azt az elkövetkező négy év fogja megmutatni. Gegesy Ferenc eddigi polgármester nem kíván résztvenni a testület és az önkormányzat munkájában, nem ácsingózik jól fizető tanácsadói posztokra. Büszke ember, nem lesz riválisai, ellenfelei és részben ellenségei alkalmazottja. A jövőben a Ferencvárosi Lokálpatrióták szakmai munkáját kívánja segíteni.

Bácskai János, Ferencváros új polgármestere helyi lapnak adott nyilatkozatából megtudhattuk, hogy tovább szeretné vinni a Gegesy által megkezdett városrehabilitációt és kulturális programokat. Változtatna, de nem az alapokon. Nem is csoda, ezek váltak Ferencváros védjegyeivé és tették népszerűvé, sokáig verhetetlenné Gegesy Ferencet.

Bácskainak csak folytatnia kell, amit elődje megkezdett. Varga József és Formanek Gyula személyében olyan alpolgármestereket választott, akik mind helyi, mind országos szinten igen jó kapcsolatokkal rendelkeznek. 

Győzelme ellenére Ferencváros új polgármestere korántsincs irigylésre méltó helyzetben, hiszen a beígért városmegújítás, olcsóbb gyógyszerek és térfigyelő kamerák sok pénzbe kerülnek, amelyeket Bácskai állami és fővárosi pályázatokból kíván fedezni. Kérdés, hogy lesz e elég lobbiereje mindehhez?

A Fidesz hegyomlásszerű önkormányzati győzelme után szinte az összes nagyobb kerület és város polgármestere Fideszes lett. Mindenki a közösből kíván majd fejleszteni, utat és mászókákat építeni. A legatyásodott állambácsinak azonban üresek, sőt lyukasak a zsebei.

A Fideszes polgármesterek ezentúl nem mutogathatnak Gyurcsányra, Bajnaira és Demszky-re. Az őket „diszkrimináló” gaz állami és fővárosi vezetésre. Itt az idő, mostmár mindenhol az ő embereik ülnek és ez elég nyomasztó lehet. Túlnyerték magukat, tehát hatalmas belső harcok és lobbizások várhatók a kevéske állami forrásért. Kannibalizmusra kényszerülő, marakodó narancsok inváziója várható.

A helyi önkormányzatok sorsa, anyagi helyzete és így Ferencváros fejlődésének folytatása a Fidesz belső pártharcaiban fog eldőlni. Mindenki Orbán Viktor jóindulatára vágyik majd, aki többet fog csuklani és a nyomulástól, keresetlen bókolóktól öklendezni, mint egész életében. 

Gegesy Ferenc tulajdonképpen jól járt, örülhet: „Narancsvidéken” nem sok jóra számíthatott volna. Utódja Bácskai János tapasztalt helyi politikus, okos tanácsadókkal és kompromisszumkész stílussal. Ferencvárosból nem lesz Esztergom II., Bácskaival lehet tárgyalni.

Elődje 20 éve és vitathatatlan sikerei után azonban hatalmas nyomás nehezedik vállaira. Bizonyítania kell, nem fog örökké tartani a Fidesz-eufória. Tovább kell építeni a várost, fenntartani a ferencvárosi csodát-mármint, ha lesz miből?

Szilágyi Iván Péter

 

 |   | Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://koz-zold.blog.hu/api/trackback/id/tr592371984

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása